Som dere ser, skjer det ting som er høyst synlig ganske raskt. Flere har fått opp balkongene og det skjer så raskt de blir levert og så snart pussen er ferdig på veggene der balkongene er.
Det er noen beboere som synes de får for lite informasjon om hva som skal skje når. Det er ingen nyhet at 1. september er den offisielle fristen. Vi har aldri lovet at balkongene skulle være på plass før fellesferien. Den datoen var lenge et håp fra entreprenørens side, men ikke en bindende frist. Som kjent begynner dagsbøtene å gjelde fra 1. september. Entreprenøren er like lite glad for forsinkelsen som dere er. Vi kan ikke gi dere noen enkel og konkret grunn til at dette har trukket ut i tid.
Som vi har visst hele tiden, startet prosjektet et par uker senere enn planlagt, bl.a. pga Hafslunds graving og problemer med å få plassert riggen. Så har været spilt en rolle i flere faser av arbeidet. Å begynne å prøve å finne syndebukker nå, er lite matnyttig nå og lager ikke noen god stemning
En av utfordringene er når det er flere typer håndverkere og underleverandører som til enhver tid må samkjøre.
I byggemøtet gikk vi gjennom hvor langt vi har kommet og hva som står igjen. Det blir meningsløst å prøve å komme med spesifikke datoer for hver ting som skal gjøres. Det vil bare skape misnøye dersom tingene ikke skjer akkurat som planlagt. Det vi vet er at de jobber så hardt de kan (dagsbøter er tøffe tak for et firma).
Litt info om selve balkongene
Det er riktig at portåpningen på balkongene i 1. etg. er smalere enn på de gamle balkongene. Det er for å opprettholde bæreevnen på den siden av balkongen.
Avstanden fra nederste treplank til gulvet er nå veldig stor. Den blir noe mindre når det kommer tretremmer (ganske tykke og solide), men metall-«øret» (fagspråk;)) vil fremdeles være skjemmende sett utenfra. Det er derfor bestemt å sette på en planke til, som vil mer og mindre dekke over metalløret og minske avstanden ned til balkonggulvet. Det som dessverre ikke blir særlig pent og vil ta litt nettoplass, er strekkstagene og metallørene som må stå innvendig på balkongen. Vi får ikke lov til å sette dem utenpå, noe som heller ikke hadde blitt særlig pent. Tretremmene skjæres ut rundt ørene og vil redusere virkningen noe. Det faktum at vi har siporex yttervegger som ikke tåler innfesting slik at festene er i etasjeskillene, har tvunget frem en del kreativitet fra arkitektens, balkongleverandørens og entreprenørens side.
De nye balkongene er så langt det mulig, med de restriksjonene Byantikvaren har pålagt oss, laget mest mulig lik de originale (se bilde lenger ned). De er luftigere og gir et lettere preg enn de gamle. Vi får også mer nettoplass da de innvendige vertikale støttebjelkene nå er på utsiden som på de opprinnelige balkongene.
Vi har fått noen spørsmål:
Hvorfor det er såpass stort mellomrom mellom selve balkongen og håndløperen/rekkverket? Grunnen er at nye forskrifter som har kommet relativt nylig stiller krav til en høyere «kant», for å sikre at barn og andre ikke så lett kan falle utfor. For at balkongene ikke skal ta mer lys enn nødvendig, er det vanlig på nyere balkonger å velge en slik løsning.
Hvorfor håndløperen er runde og i aluminium?
To grunner til det. I det første forslaget fra arkitekt var det tegnet en liggende oval håndløper i samme treverk som balkongene. For det første er en rund aluminiumshåndløper mye enklere å tørke av, og den tar ikke noe av nettoplassen. For det andre, for å få en visuell kontinuitet med de lyse horisontale støttebjelkene og den lyse bunnen, ville en trehåndløper måtte males og vedlikeholdes ofte.
Kan vi male balkongen på innsiden?
Nei.
Det er ikke lov å male eller beise balkongene innvendig, da Kebony ikke skal ha annen behandling enn vask når det trengs. Det vil uansett synes utenfra pga avstanden mellom plankene og vil ødelegge hele den visuelle effekten. Vi minner om at balkongene er borettslagets eiendom. Dessuten er tendensen at det er en del utskifting av beboere over tid, og smaken er forskjellig.
Blomsterkasser, flaggholdere og sideskjermer kommer så snart de er ferdige.
Dersom noen ønsker fast belysning på balkongene, må det monteres/settes godt nedenfor balkongkanten. På grunn av blokkenes konstruksjon, vil naboleilighetene, som står i vinkel til hverandre, få lyset rett inn i sin leilighet.
Tremmegulv
Det blir lagt tremmegulv på samtlige balkonger. De blir delt i tre deler slik at det går an å løfte opp delene og vaske/feie under. Det anbefales ikke å behandle dem i år, spesielt pga det ustabile været og høsten som kommer raskt. Entreprenøren sier at de egentlig ikke trenger annen behandling enn vask, men dersom noen likevel ønsker å gjøre det, må det være med uttynnet olje, da beis e.l lett vil flasse av. En fargehandel vil kunne gi råd om hva som er best å bruke.
Vinduene
Det er fint hvis beboerne tar seg tid til å pusse vinduene dersom det ikke er gjort etter spylingen, slik at vi kan oppdage evt flekker etter pussing/maling som ikke går av med vanlig vaskemiddel.
OBS! Vi oppfordrer beboerne til å melde fra på styret@stjerneblokkene.no hvis det er ting dere ser som ikke er gjort ordentlig, uteglemt, skader eller annet. Det skal riktignok være en ferdigbefaring, men det er mye enklere å få rettet opp mangler/feil/skader mens håndverkerne er her.
Kjærlig hilsen styret 🙂